Webdesign, fotografie en content.

Starten als zelfstandig ondernemer

Blog
23 Sep

Starten als zelfstandig ondernemer.

Je hebt van je hobby je beroep gemaakt en begint daarom elke dag weer met een goed humeur aan een nieuwe dag. Je mag nu immers jouw passie tot uiting brengen en je krijgt daar ook nog eens voor betaald! Tenminste, zo had je het je voorgesteld toen je begon als zelfstandig ondernemer.

De werkelijkheid is natuurlijk ietsje anders, want naast jouw grote passie, komen er minder leuke zaken bij kijken, zoals boekhouding, content creëren, zorgen voor een geschikte website die laat zien wat jij doet, marketing, social media en nog veel meer van dat soort zaken waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten of zelfs geen tijd voor hebt. Wanneer je start als zelfstandig ondernemer komt daar ook nog eens bij dat je waarschijnlijk weinig te besteden hebt en als je nog niet zoveel te doen hebt, is de verleiding ook erg groot om alles dan maar zelf te gaan doen. Wat er uiteindelijk op neerkomt dat je dus meer bezig bent met alle overige taken dan datgene dat je eigenlijk het liefst doet. Na een tijdje kan het dan zijn dat je helemaal geen plezier meer hebt in je werk en besluit om dan maar weer voor een werkgever te gaan werken, ernaast en tijdelijk natuurlijk, maar ondertussen blijf je er toch veel te lang hangen en verdwijnt je grote passie steeds meer naar de achtergrond. Dat willen we natuurlijk niet...

typo

Starten als zelfstandig ondermener, 3 waardevolle tips:

Bedenk vanaf het begin wat je zelf wilt doen, waar je goed in bent en wat je beter uit kunt besteden. Bepaal welke van deze taken het belangrijkst zijn en bepaal dan per taak of er budget voor is en zo ja, wat het budget daarvoor is. In het begin kun je bijvoorbeeld prima zelf aan de slag met social media, maar als je geen website kunt maken, dan zul je daar toch echt iemand voor moeten inhuren en een website hebben is natuurlijk wel van groot belang als je wilt dat klanten kunnen zien wat je te bieden hebt.

Voordat je in zee gaat met een bedrijf die bepaalde zaken voor jou gaat regelen, is het belangrijk dat je voldoende research doet. Het is ook handig om een bedrijf te vinden die van een aantal verschillende markten thuis is, bijvoorbeeld een logo-designer die ook al je andere grafische werkzaamheden kan verzorgen. Op deze manier ontstaat er een vertrouwensband tussen jou en je opdrachtnemer en kunnen jullie regelmatig met elkaar samenwerken.

Als aanvulling op het tweede punt, wil ik je wel meegeven dat je het beste niet in zee kunt gaan met bedrijven zie weer van tevéél markten thuis zijn. Je moet het zo zien: een schoenenwinkel verkoopt ook sokken en onderhoudsproducten voor schoenen en dat is prima. Ze zijn dan namelijk nog steeds gespecialiseerd in schoenen en die zullen dan ook van goede kwaliteit zijn. Maar gaan ze daarnaast ook nog kleding, tassen, sieraden enz. verkopen, dan kun je (in veel gevallen) ervanuit gaan dat de kwaliteit van 1 van de producten, of misschien zelfs wel allemaal, een stuk minder is. Bij opdrachtnemers werkt dit precies hetzelfde. Natuurlijk kan het zo zijn dat ze voor iedere afdeling een specialist in dienst hebben, maar dit zal dan hoogstwaarschijnlijk ruim boven je budget vallen als startende ondernemer.

Wij hebben ons daarom echt gericht op het maken van een goede website en het creëren van content bínnen die website. Ben je op zoek naar iemand die overige werkzaamheden (bijv. social media, marketing of grafisch design) voor je kan verrichten, dan kunnen we je natuurlijk absoluut helpen om ook daar de juiste partij voor te vinden!

Lees ook: een website laten maken voor de startende ondernemer, waar moet ik letten?